23 Feb 2017

TIP SERONOK BELAJAR DI DALAM KELAS


Hai semua!  Tahukah anda salah satu resepi kejayaan pelajar cemerlang ialah seronok belajar di dalam kelas? Jadi bagaimanakah caranya untuk kita mewujudkan rasa seronok untuk belajar di dalam kelas? Kali ini kami akan berkongsi dengan anda semua beberapa tip seperti berikut:-


1.  Tempat duduk yang sesuai.


Pada awal sesi persekolahan ini, pelajar-pelajar berusahalah untuk mendapat tempat duduk di dalam kelas yang berhampiran dengan guru semasa pembelajaran.  Contohnya, duduk di barisan hadapan.


2.  Berkenalan


Tanamkan dalam diri anda semua bahawa rakan-rakan sekelas adalah seperti adik beradik sendiri.  Oleh itu, berkenalanlah dengan rakan-rakan sekelas.  Melalui cara ini, perasaan saling mempercayai akan timbul dalam diri anda.  Selain itu, anda juga dapat mewujudkan persaingan yang sihat untuk berjaya.


3.  Hubungan baik dengan guru.


Guru merupakan individu yang bertanggungjawab untuk membimbing pelajar-pelajar untuk belajar. Oleh itu, binalah hubungan yang baik dengan guru supaya segala ilmu yang dicurahlan akan diberkati.


4.  Pendengar yang baik.


Pelajar-pelajar perlu menguasai kemahiran mendengar.  Apabila para pelajar menjadi pendengar yang baik pelajar-pelajar akan dapat memahami pelajaran yang guru sampaikan dengan berkesan.  Hal ini akan memudahkan pelajar-pelajar mengingati pelajaran tersebut. 


5.  Tidak malu bertanya


Jika terdapat sebarang persoalan yang timbul sewaktu guru mengajar, terus ajukan soalan tersebut kepada guru.  Mungkin persoalan itu akan menjadi soalan peperiksaan nanti.  Oleh itu, jangan malu untuk bertanya.


6.  Mengeluarkan pendapat.


Jika terdapat sebarang persoalan yang timbul sewaktu guru mengajar, jangan malu atau segan untuk mengeluarkan pendapat anda.  Pendapat anda tersebut mungkin dapat dikongsikan bersama-sama rakan sekelas.


7.  Melibatkan diri dengan aktiviti kelas.


Pembelajaran di kelas akan lebih seronok sekiranya anda menyertai aktiviti yang dianjurkan oleh guru.  Contohnya, perbincangan kumpulan dan kerja amali.   Melalui cara ini sebenarnya dapat mengukuhkan pemahaman dan ingatan anda semua terhadap sesuatu pelajaran.


Sekian, sehingga bertemu lagi di "posting" yang akan datang.  Selamat maju jaya.


Kredit : Dewan Pelajar

No comments:

Post a Comment