19 Feb 2017

CARA-CARA MENINGKATKAN PENCAPAIAN DALAM PEPERIKSAAN (UPSR)

gambar hiasan

Selamat belajar pelajar-pelajar semua!  Pernahkah anda mendapat keputusan peperiksaan yang kurang membanggakan?   Contohnya mendapat gred C atau D? Kami akan berkongsi dengan anda faktor yang menyebabkan pelajar-pelajar mendapat markah rendah dalam peperiksaan :-


1. Kurang ulang kaji.

Pelajar-pelajar tidak dapat mengingat dengan baik isi pelajaran yang telah dipelajari jika kurang ulangkaji.


2. Tidak faham dan tidak mengingati isi pelajaran

Jika ini berlaku, pelajar-pelajar akan sukar untuk memanggil kembali atau mengimbas isi pelajaran tersebut bagi menjawab soalan peperiksaan.


3.  Tidak tahu teknik menjawab soalan yang betul.

Pelajar-pelajar, pada kebiasaannya mereka yang mendapat markah yang rendah adalah disebabkan mereka tidak memberi jawapan seperti yang dikehendaki oleh soalan.  Oleh itu, pelajar-pelajar perlu memahami soalan dan menguasai teknik menjawab soalan yang betul.


4.  Lemah dalam penulisan jawapan.

Bagi soalan struktur, pelajar-pelajar akan mendapat markah yang rendah sekiranya tidak dapat menulis jawapan dengan  lengkap seperti yang dikehendaki oleh soalan.


5.  Lemah dalam mengarang.

Dalam peperiksaan UPSR, pelajar-pelajar dikehendaki membuat karangan bagi kertas Bahasa Melayu (Penulisan) dan Bahasa Inggeris.  Pelajar-pelajar akan mendapat markah yang rendah, sekiranya mengarang tidak mengikut format seperti yang dikehendaki oleh soalan.


6. Kesilapan teknikal

Antara kesilapan teknikal yang sering dilakukan oleh calon peperiksaan yang menyebabkan mereka mendapat keputusan kurang cermelang ialah:

a.  Salah ejaan

b.  Tulisan tidak kemas seperti "cakar ayam".

c.  Salah menulis nombor soalan dan jawapan.

d.  Tidak menulis nama dan angka giliran pada kertas jawapan.

e.  Tidak menghitamkan kertas jawapan OMR dengan sempurna.

f.  Tidak mengikat kertas soalan dan jawapan dengan kemas.


7.  Masalah peribadi

Masalah peribadi yang dihadapi oleh seseorang calon peperiksaan turut mempengaruhi semangat dan keyakinannya.  Hal ini demikian kerana mereka tidak akan dapat memberikan tumpuan yang sepenuhnya untuk menjawab soalan peperiksaan.


Setelah mengetahui faktor yang menyebabkan para pelajar boleh mendapat markah yang rendah dalam peperiksaan, ayuh kita ubah strategi dan teknik pembelajaran masing-masing.  Janganlah anda semua menjadi seperti kata pepatah, "sudah terhantuk, baru terngadah".  

Jumpa lagi di "posting" yang seterusnya.  Selamat maju jaya untuk anda semua.


Credit to Majalah Dewan Pelajar.

No comments:

Post a Comment